Fråga facket Fråga facket

Tre av fyra finalister från Umeå!

Ung i facket Finalisterna till Årets fackliga hjältedåd är klara. Efter juryns överläggning är det nu klart vilka av de 62 nominerade som gått vidare till final i LOs pris för Årets fackliga hjältedåd. Tre av fyra finalister är från Umeå.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Efter juryns överläggning är det nu klart vilka av de 62 nominerade som gått vidare till final i LOs pris för Årets fackliga hjältedåd.

- Det har varit svårt i år, för det har varit många hjältar ibland alla nominerade. Årets tema att ta extra hänsyn till är Makt. Många av de yngre medlemmarna har gjort fantastiska insatser och var och en av dem är värda en stor eloge, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO och sammankallande för juryn.

Fyra nominerade går vidare till final:

De unga kongressombuden på IF Metalls kongress

För deras organiserade arbete vid kongressen för att lyfta ungas perspektiv och flytta fram inflytandet för yngre i förbundet.

Kontakt: Olle Wistbacka 070-740 44 45

Emmelie Renlund från Byggnads

Genom ett strategiskt arbete från unga inom Byggnads har Emmelie tagit plats i Byggnads förbundsstyrelse. Hon är den första kvinna som kommit in på förtroendeuppdrag i styrelsen.

Kontakt. Emmelie Renlund 070-297 33 94

LUKEN i Umeå

Den lokala ungdomskommittén i Umeå har tillsammans lyft den fackliga verksamheten i Umeå till en ny nivå. Genom att samarbeta tvärfackligt och sett över förbundsgränserna har de lyckats få den fackliga ungdomsverksamheten att blomstra.

Kontakt Matilda Olofsson 070-256 77 62

Mathias Westbrand – Emilsson från Hotell- och restaurangfacket

För sitt mod att lyfta fram problematiken om att tvingas provjobba gratis. Trots att han riskerade framtida möjligheter till jobb inom sin bransch valde Mathias att gå ut i media om sin situation.

Kontakt: Mathias Westbrand-Emilsson 072-746 73 33

De fyra finalisterna är inbjudna att delta vid den festmiddag som genomförs under LOs Ungdomsforum den 27 november där vinnaren av priset kommer att avslöjas.

Fakta Årets fackliga hjältedåd

Hela fackföreningsrörelsen är full av vardagshjältar som allt för sällan får uppskattning för det arbete de gör. Under LOs ungdomsforum delas priset för Årets fackliga hjältedåd ut till en person eller grupp som under det gångna året gjort något speciellt. Nomineringsmöjligheterna är öppna för alla och kriterierna för att kunna vinna priset är att personen eller gruppen ska vara aktiv i något av de 14 LO-förbunden och vara under 30 år. Juryn bestående av LOs förste vice ordförande Tobias Baudin, ABFs ordförande Helen Pettersson och SSUs förbundsordförande Ellinor Eriksson.

Priset består förutom av äran och stående applåder under själva utdelningen även av ett vandringspris designat av BIP – Britt-Ingrid Persson, ett diplom och en tavla.

För ytterligare information kontakta LOs pressjour 08-796 26 90.

Camilla Friberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.