Fråga facket Fråga facket

SD slaktar äldreomsorgen, skolan och sjukvården

Välfärd SD tänker låta motorsågen gå i äldreomsorgen, barnomsorgen, skolan och sjukvården. Det är inte bara löntagarfientligt, det är Sverigefientligt, säger LO-distriktets ordförande som nu kräver besked av SD om var nedskärningarna kommer att ske.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Massiva nedskärningar

SD föreslår att stödet till kommunerna, alltså de pengar som går till Sveriges skola, vård och omsorg, ska minskas med totalt 90 miljarder kronor de kommande fyra åren.

- Effekten blir massiva nedskärningar, med uppsägningar av personal, säger LO-distriktets ordförande Per-Erik Johansson.

Sverigefientligt

Sett till hela Sverige så motsvarar SDs nedskärningar kostnaden för 163 000 undersköterskor, 66 000 barnskötare och 61 000 vårdbiträden under ett helt år.

Sammantaget för Norrbottens och Västerbottens län motsvarar nedskärningarna drygt 15 000 anställda i välfärden under ett helt år.

- SD tänker låta motorsågen gå i äldreomsorgen, barnomsorgen, skolan och sjukvården. Det är inte bara löntagarfientligt, det är Sverigefientligt, säger Per-Erik Johansson.

Avkräver besked från SD

LO-distriktet har i en debattartikel bett om ett förtydligande från SD.

- Ja, vi vill veta hur många undersköterskor, vårdbiträden och barnskötare som SD vill säga upp i Norrbotten och Västerbotten.

- LO-medlemmarna har rätt att veta det. Många berörs som anställda och många använder de verksamheter som SD hotar att skära bort, säger Per-Erik Johansson.