Fråga facket Fråga facket

På återseende

För LO-distriktets ombudsman Robert Andersson väntar nu en efterlängtad föräldraledighet. Den finaste ledighet man kan ha. Läs hans tankar kring föräldraskap och det politiska läget i landet här.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Den bästa utbildning du kan få i livet.

Ja så sa min kollega Pertti till mig när jag berättade för honom att jag planerade för att vara föräldraledig.

För snart ett år sedan föddes min dotter, ett barn som redan ifrån första sekund satte perspektiv på livet och hur vi, jag och hennes mamma, värdera detsamma.
Att bli förälder är i sig väldigt speciellt men att, som i våran situation, föda ett barn med allvarligt hjärtfel tror jag förhöjer allt. Allt blir mer fantastiskt, mer skräckinjagande, mer allvarligt och mer underbart.
På en sekund lär man sig att uppskatta livet på ett helt annat sätt. Frågor som tidigare känts hur stora som helst blir helt plötsligt betydelselösa.

Jag märker redan nu hur föräldraskapet förändrat mitt synsätt i många frågor, framförallt frågor som påverkar framtiden. I frågor om klimat, hållbarhet och välfärd har intresset amplifierats.

I skrivande stund har vi en arbetsmarknad i omställning, en utarbetad välfärd och ett politiskt kaos.
Vi vet fortfarande inte hur livet efter pandemin kommer att se ut eller ens när vi kan återgå till något som vi förhoppningsvis kan kalla för normaltillstånd.

När jag tänker på detta, när jag tänker på vår framtid är det inte utan viss oro.
Vad händer i samhället om vi får den mest högerkonservativa regeringen i modern svensk historia?
Kommer personalen inom välfärden få den återhämtning och uppskattning de så väl förtjänar?
Kommer sjukförsäkring lagas så att människor får en dräglig och hållbar livssituation så att man även som sjuk eller skadad kan fokusera på att läka och rehabiliteras istället för att oroa sig för att bli utförsäkrad och hur man ska ha råd med mat och hyra?
Kommer den progressiva gröna omställningen att få fortsätta eller kommer vi att tvingas i förnyad kärnkraft och billig och för klimatet förödande popularitetspolitik?

Huruvida det var rätt eller fel att fälla nuvarande regering är upp till var och en att tycka till om.
Jag kan dock konstatera att 6 av 10 politiker i Sveriges riksdag tillhör högerskalan och att endast en dryg fjärdedel av riksdagens politiker är socialdemokrater.
Med det i åtanke tycker jag att regeringen Löfven har gjort ett bra jobb. Inte mist sett till alla de åtgärder som de har genomfört i syfte att ta landet igenom pandemin och i synnerhet för att rädda de svenska jobben. Många bedömare spår en stark återgång för svenskt företagande och med det fler människor i arbete.

Vad som nu händer med det svenska samhället är ovisst men om jag får önska något så skulle det vara mer solidaritet, mer förståelse för varandras olikheter och mer pragmatism.
Jag tror att det är viktigt för demokratin och för framtiden att våra politiker vågar stå upp för sin politik utan att behöva riskera personliga påhopp som går långt utanför anständigheternas gränser.

Jag vill samtidigt inte hymla, jag vill se en socialdemokratisk ledd regering som bedriver socialdemokratisk politik. Jag tror nämligen ett det är så vi får ett samhälle som håller ihop, där den gröna omställningen kan genomföras samtidigt som välfärdens resurser ökar och hållbarhet blir ett begrepp vi upplever istället för att bara pratar om.
För att få det behöver vi bli fler som röstar på Socialdemokraterna. Det är bara genom en ändrad mandatfördelning i Sveriges riksdag som en mer socialdemokratisk dagordning får råda.

Med det sagt så vill jag önska er en underbar sommar och jag hoppas att ni alla kan få njuta av några veckors välbehövlig semester.
Själv ska jag påbörja min livs bästa utbildning. Under de närmaste sju månaderna ska jag och min dotter lära oss att utforska världen, jag ska få finnas där vi hennes sida när hon tar sina första egna steg in i framtiden. Tillsammans ska vi ta oss an det livet har att erbjuda.

Så på återseende gott folk, vi ses i slutet av januari.

Varma hälsningar

Robert

Linda Kvenås
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.