Fråga facket Fråga facket

Northvolt till Skellefteå

Arbetsmarknad En etablering som lyfter hela norra Sverige. Fabriken väntas innebära uppemot 2000-2500 arbetstillfällen och beräknas börja byggas under 2018.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Skellefteå Kommun

En etablering som lyfter hela norra Sverige och vi kan se hur ett målmedvetet arbete ger resultat.
Den totala investeringen fram till år 2023 är beräknad till upp emot 40 miljarder kronor varav merparten kommer att investeras i Skellefteå. Fabriken väntas innebära uppemot 2000-2500 arbetstillfällen och beräknas börja byggas under 2018. 

- Viktigt för hela norra Sverige. Skellefteå har visat att allt är möjligt och att politik gör skillnad, säger Krister Johansson som är ordförande för LO-distriktet i Norra Sverige efter det glädjande beskedet.

Att Skellefteå är Sveriges bästa plats för den här typen av etableringar är ingen slump utan ett resultat av ett målinriktat arbete.
Politisk stabilitet är en nyckelfaktor då långsiktiga investeringar kräver att man kan lita på överenskommelser som gjorts. Att Socialdemokraterna har haft egen majoritet under mycket lång tid och arbetat målmedvetet med att utveckla Skellefteå kommun och dess bolag visar nu resultat.
Under processen har företrädare för Northvolt lyft hur viktigt det är med en bra skola, livsmiljö och ett attraktivt kulturliv. Skellefteå är en plats att verkligen trivas på.
En annan viktig faktor är att kommunen själva äger Skellefteå kraft och har under lång tid utvecklat bolaget till att bli ett av Sveriges bästa energibolag med en tydlig inriktning mot förnyelsebar energi. Genom stora satsningar på vatten- och vindkraft kan bolaget klara av att ha en stabil elproduktion under årets alla dagar.

Skellefteå har genom detta visat norra Sveriges möjligheter till att klara av att leverera bra förutsättningar för stora etableringar med energikrävande industrier.

Linda Kvenås
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.