Fråga facket Fråga facket

LO-distriktet bildar Näringspolitiskt råd

Arbetsmarknad Med samlad kraft ska LO-distriktet arbeta med arbetsmarknads- och näringspolitiska frågor samt samarbeta med och påverka organisationer inom vår region.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Nyligen samlades det helt nybildade Näringspolitiska rådet för första gången på Medlefors Folkhögskola i Skellefteå. Syftet med rådet är att med samlad kraft arbeta med arbetsmarknads- och näringspolitiska frågor samt att samarbeta med och påverka organisationer inom vår region.

För nu händer det mycket spännande hos oss i norra Sverige. Northvolt bygger Europas största batterifabrik i Skellefteå vilket kommer att generera omkring 2 500 arbetstillfällen bara i fabriken, och den efterlängtade Norrbotniabanan tar sig sakteliga upp längs norrlandskusten.
Det är bara två exempel på stora projekt där kompetensförsörjning är ett viktigt samtalsämne att lyfta upp på bordet. För att ro detta i land måste det satsas på utbildning och blicken måste vändas utanför landets gränser. I Sverige har vi helt enkelt inte nog många arbetare för att klara av projekt av denna kaliber.

En viktig del av Näringspolitiska rådet är samarbetet med andra organisationer. Carin Edholm, Leveranschef inom Region Norr, på Trygghetsfonden TSL var först ut. Hon berättade om TSLs nya organisation och de representerade förbunden fick möjlighet att ge både konstruktiv kritik, tips och beröm baserat på förbundens egna upplevelser.

Näringspolitiska rådet består av åtta representanter från IF Metall, Handels, Kommunal, SEKO, GS, HRF och Transport. LO-distriktets ombudsman Robert Andersson är sammankallande.

Linda Kvenås
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.