Fråga facket Fråga facket

Johan Danielsson: Facket måste bekämpa de högerextrema krafterna

Anställningsvillkor I Ungern kan arbetsgivarna lägga ut en arbetsdag extra i veckan i övertid. Sätter vi inte stopp nu så kan det sprida sig till Sverige, säger Johan Danielsson som är (S)-kandidat i Europaparlamentsvalet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Det är viktigt att vi använder valet till Europaparlamentet för att mota tillbaka de högerextrema och antidemokratiska krafterna, säger LOs EU-expert Johan Danielsson.
Det är viktigt att vi använder valet till Europaparlamentet för att mota tillbaka de högerextrema och antidemokratiska krafterna, säger LOs EU-expert Johan Danielsson.

Alla människors lika värde och lika rätt

Johan Danielsson siktar på att bli ledamot i Europaparlamentet efter valet den 26 maj. Han arbetar i dag som EU-expert på LO och drivs politiskt av viljan att rätta till orättvisor i arbetslivet, men han besjälas även av demokrati- och jämlikhetsfrågor.

- Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen måste fortsätta att agera mot högerextrema och antidemokratiska krafter. Det gäller att i alla lägen stå upp för principen om alla människors lika värde och lika rätt, säger Danielsson.

EU måste garantera ett demokratiskt Europa

Den facklige (S)-kandidaten framhåller att det måste bli ett slut på frieriet med marknaden och att EU måste garantera ett demokratiskt Europa.

- Vi måste markera att grundläggande värden och principer inte är förhandlingsbara. Det är inte rimligt att vi betalar EU-medel till länder som inte är fungerande rättsstater och som inte respekterar grundläggande demokratiska principer.

Utan övertidsersättning i tre år

Johan Danielsson exemplifierar med Ungern där det skett inskränkningar av yttrandefriheten, strejkrätten och föreningsrätten. Utöver de demokratiska ingreppen har Ungern också antagit en lag som ensidigt ger arbetsgivaren rätt att lägga ut 400 timmar övertid. 

- Det är en hel arbetsdag extra i veckan som arbetsgivaren kan beordra de ungerska arbetarna. Men det är inte nog med det, arbetsgivaren har också rätt att hålla inne övertidsersättningen i tre år! säger en upprörd Johan Danielsson.

Ta tillbaka kontrollen

Skälet till att exemplet Ungern kommer upp är enligt Johan Danielsson att utvecklingen i EU-länder såsom Ungern förr eller senare också kan komma till Sverige, att det finns risk för en spridningseffekt.

- Därför är det viktigt att vi använder valet till Europaparlamentet för att mota tillbaka de högerextrema och antidemokratiska krafterna.

- Tillsammans kan vi ta tillbaka kontrollen över samhällsutvecklingen och förhindra angreppen på demokratin och de fackliga rättigheterna, avslutar Johan Danielsson.

Läs mer om Johan Danielsson och LOs kampanj inför Europaparlamentsvalet den 26 maj här.