Fråga facket Fråga facket

Drygt 900 Norrbottningar skades på jobbet 2013

Arbetsmiljö 937 arbetsolyckor som resulterat i minst en dags sjukskrivning har hittills rapporterats i Norrbotten för 2013 och siffran väntas stiga ytterligare.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

 

 937 personer skadades i arbetet i Norrbotten förra året

En ny rapport från LO visar att 937 arbetsolyckor med minst en dags frånvaro anmälts hittills i Norrbotten under 2013.

– LOs medlemmar drabbas hårdast av en dålig arbetsmiljö. Det är oacceptabelt. De som arbetar ska kunna avsluta sina arbetsliv med den fysiska och psykiska hälsan i behåll, vilket inte är verklighet för alla idag, säger Krister Johansson, vice ordförande LO-distriktet i Norra Sverige.

LO har länge kritiserat den borgerliga regeringens nedprioritering av arbetsmiljöfrågan. Anslagen till Arbetsmiljöverket har skurits ner och regeringen beslutade att lägga ner Arbetslivsinstitutet 2007.

– Ett bra arbetsmiljöarbete förutsätter resurser. Vi måste ha tillräckligt med arbetsmiljöinspektörer och pengar till forskning och utveckling. Utöver det behövs en stark lagstiftning, aktuell och relevant kunskap om arbetsmiljöproblem och intresserade och utbildade arbetsgivare och skyddsombud, säger Krister Johansson.

I slutet av mars i år beslutade riksdagen om en nollvision för dödsolyckor i arbetslivet.

– Det är bra att politikerna insett vikten av att prioritera arbetsmiljöfrågan. Vi anser att regeringen tillsammans med arbetsmarknadens parter nu bör få ansvar för att ta fram såväl en nollvision som en handlingsplan för en bättre arbetsmiljö i Sverige, säger Krister Johansson.

För mer information:

Krister Johansson, vice ordförande LO-distriktet i Norra Sverige
Telefon: 070-269 22 98
E-post: krister.johansson@kommunal.se

Camilla Friberg, presskontakt LO-distriktet i Norra Sverige
Telefon: 076-762 23 22
E-post: camilla.friberg@lo.se

Camilla Friberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.