Fråga facket Fråga facket

Pappors uttag av föräldrapenningtillägget ökar i Sverige

För fjärde året i rad ökar pappors uttag av föräldrapenningtillägget på riksnivå. I Norrbottens län har 5 procent av papporna tagit ut hela den ersättning som de har rätt till. Detta kan jämföras med mammorna där motsvarande siffra är 62,9 procent. Det visar LOs årliga utvärdering av föräldrapenningtillägget.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Nyfödd

- Det är positivt att vi även i år ser en ökning av männens uttag på riksnivå, men det finns mycket mer pengar att hämta. Vi vill särskilt uppmuntra fler pappor att ta ut hela ersättningen och att passa på att vara hemma under barnets första tid. Samtidigt måste arbetsgivare och chefer blir bättre på att underlätta för pappor att vara föräldralediga, säger Krister Johansson, ordförande för LO-distriktet i Norra Sverige.

Cirka 1,6 miljoner privat- och kooperativt anställda LO-arbetare på arbetsplatser som omfattas av kollektivavtal har rätt till extra pengar vid föräldraledighet, något som många LO-anställda inte känner till. LO uppskattar att det är så mycket som en tredjedel som går miste om ersättningen. I Västerbottens län rör det sig om omkring 700 personer.

- Vi vill uppmärksamma alla föräldrar att ansöka om ersättningen, vilket också kan göras retroaktivt. Vi vill särskilt uppmana fler pappor att ta chansen att vara föräldralediga när barnet är litet. Det är dagar som aldrig kommer tillbaka, säger Maria Mannberg, vice ordförande för LO-distriktet i Norra Sverige.