Fråga facket Fråga facket

Rapport: 490 i arbetsprogram utan ersättning i Västerbotten

Arbetsmarknad Allt fler deltar i arbetsmarknadsprogram på Arbetsförmedlingen utan att ens få aktivitetsstöd, det visar en rapport från LO-distriktet i Norra Sverige. I Västerbotten deltog över 490 personer i arbetsmarknadsprogram i december utan att få aktivitetsstöd, en ökning med 44 procent sedan 2010.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

PRESSMEDDELANDE

18 februari 2013

490 i arbetsprogram utan ersättning i Västerbotten

Allt fler deltar i arbetsmarknadsprogram på Arbetsförmedlingen utan att ens få aktivitetsstöd, det visar en rapport från LO-distriktet i Norra Sverige. I Västerbotten deltog över 490 personer i arbetsmarknadsprogram i december utan att få aktivitetsstöd, en ökning med 44 procent sedan 2010. Antalet utan aktivitetsstöd i fas 3 ökade till 68 personer.  Samtidigt tvingades 1 700 leva på ekonomiskt bistånd (socialbidrag) från kommunerna på grund av arbetslöshet. Men det är anhöriga som får dra det tyngsta lasset för alla som saknar eller har låg ersättning.

- Det är en obehaglig nymodighet i Sverige att arbetslösa som deltar i arbetsmarknadsprogram inte ens får aktivitetsstöd. Sedan regeringen införde en bortre tidsgräns i aktivitetsstödet och gjorde det svårare att kvalificera sig till a-kasseersättningen, ser vi att allt fler inte ens får den lägsta ersättningen i aktivitetsstödet. Det är i första hand anhöriga som får ta smällen, men det drabbar också kommunernas budgetar, säger Per-Erik Johansson, ordförande LO-distriktet i Norra Sverige.

Det var i samband med införandet av fas 3 år 2007 som regeringen skapade en bortre parantes i aktivitetsstödet, som innebar att personer som inte lyckats kvalificera sig till a-kasseersättning förlorar sitt aktivitetsstöd efter 450 dagar. Eftersom regeringen samma år gjorde det svårare att kvalificera sig till a-kasseersättning, är det nu allt fler av deltagarna i arbetsmarknadsprogram som inte ens får aktivitetsstödet på 223 kronor om dagen.

- För att fler ska kunna få en skälig ersättning måste regeringen förbättra möjligheten att kvalificera sig till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Det gäller inte minst vuxna, som drabbades särskilt hårt när regeringen avskaffade studerandevillkoret. Att studera innebär att man förbättrar sina chanser att få jobb, och då är det logiskt att den som utbildat sig också kan få ersättning i övergången från studier till arbete, säger Per-Erik Johansson.

- I juni är det två år sedan riksdagen beslutade om att stoppa anvisningarna till fas 3, men ändå vägrar regeringen att göra något. Istället fortsätter fas 3 att växa som en gökunge på Arbetsförmedlingen. Vi vill att deltagarna i fas 3 istället erbjuds subventionerade anställningar. Här bör taket höjas i lönesubventionerna så att fler jobb blir möjliga i befintliga lönelägen, säger Per-Erik Johansson.

För mer information:

Per-Erik Johansson, ordförande LO-distriktet i Norra Sverige
Telefon:070-589 50 35
E-post:per-erik.johansson@ifmetall.se

Camilla Friberg, presskontakt LO-distriktet i Norra Sverige
Telefon:076-762 23 22
E-post: camilla.friberg@lo.se