Fråga facket Fråga facket

Nu startar Facket på Sommarjobbet 2018

Ung i facket LOs sommarkampanj ”Facket på sommarjobbet” syftar till att informera sommarjobbande ungdomar om deras rättigheter och skyldigheter på jobbet. Unga fackligt aktiva runt om i Sverige kommer att söka upp arbetsplatser och finnas på plats på gator och torg samt festivaler för att informera och ge råd.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

LOs sommarkampanj ”Facket på Sommarjobbet” syftar till att informera sommarjobbande ungdomar om deras rättigheter och skyldigheter på jobbet. Unga fackligt aktiva runt om i Norrbotten och Västerbotten kommer att söka upp arbetsplatser och finnas på plats på gator och torg samt festivaler för att informera och ge råd.

- Här i norra Sverige möter vi tusentals unga varje sommar. Många berättar om att det inte bara är svårt att hitta ett sommarjobb, det är även svårt att veta vad man ska tänka på för att inte råka illa ut, säger, säger Mathias W Emilsson som är ansvarig för kampanjen i Västerbotten.

Båda länen har kört kampanjen i snart 30 år och det märks att klimatet på arbetsmarknaden har blivit hårdare för sommarjobbare.

- Det är inte längre bara gymnasieungdomar som sommarjobbar utan även vuxna arbetslösa ser sin chans att få in en fot på arbetsmarknaden under semestertiderna, så konkurrensen om jobben är stor och då är det ofta villkoren för jobben som får stryka på foten, menar Mathias.

En viktig del av LOs sommarkampanj är Fackets hjälptelefon 020-56 0056. Dit kan alla ringa helt gratis. Hjälptelefonen har funnits i över 20 år och har genom åren hjälpt tusentals ungdomar som ringt in.

- Alla har inte tid att prata med oss och då är det bra att kunna lämna en broschyr med numret till hjälptelefonen som ett litet stöd i alla fall, säger Sandra Rahkola som är ansvarig för kampanjen i Norrbotten.

Telefonen är öppen året runt men under sommarmånaderna förstärks bemanningen och telefonen kommer att vara öppen varje vardag.

- Frågorna handlar om allt ifrån lön och schema, till hur man ska agera om man blivit trakasserad på arbetsplatsen. Det absoluta bästa rådet för att undvika de vanligaste problemen och missförstånden är att se till att få ett ordentligt anställningsavtal där det tydligt framgår när du ska jobba, vad du ska jobba med och hur mycket du ska i lön och semesterersättning, fortsätter Sandra.

I både Norrbotten och Västerbotten pågår Facket på Sommarjobbet under vecka 26.

Linda Kvenås
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.